När blir ”islamkritik” anti-muslimsk?

När blir ”islamkritik” anti-muslimsk? Den frågan ställer jag mig efter att ha kollat på kvällens SVT Debatt, som handlade om – eller åtminstone skulle handla om – folkomröstningen i Schweiz som resulterade i ett förbud mot nya minareter.

Dick Erixon var inbjuden (ettikerad som ”liberal bloggare” – hmm, nog händer det att han fortfarande uttrycker liberala åsikter på sin blogg, men ”neokonservativ” är kanske ett lämpligare epitet, speciellt i det här sammanhanget). Mehmet Kaplan ställde honom mot väggen med att citera från hans blogg, där han säger att islam är en primitiv våldskult som det inte finns någon plats för i den här världen. Dick påstår, i Debatt och efteråt på bloggen, att det är fundamentalister han pratar om och inte islam som helhet, vilket man kan se i ovan länkade blogginlägg att det är ren lögn.

Kan man kalla islam för en ”primitiv våldskult” och mena detta som kritik mot religionen islam, och inte mot muslimer? Detta försökte Nima Dervish med i samma program, och genom att poängtera att samma kritik även gäller judendomen och kristendomen fick han nästan fram sin poäng. Det faller dock ganska platt som försvar för Erixon, som bloggar på fundamentalistiskt kristna tidningen Världen idags hemsida.

Angående debatten i övrigt så kan jag inte heller säga att jag känner några sympatier för Fatima Doubakil, som tycker att Jimmie Åkesson, Folkpartiet och Nalin Pekgul är av samma islamofobiska skrot och korn. Heja Nalin, säger jag.

Man kan faktiskt säga att islamofobi (med vilket vi menar ”anti-muslimska negativa fördomar”) är ett stort problem i vårat samhälle – kanske till och med, som Lena Einhorn menade i debatten, den största och farligaste främligsfientliga strömningen i Europa just nu – och samtidigt kritisera fundamentalistisk islam. Ja, man kan till och med kritisera islam som helhet – om man är logisk och konsekvent i sin kritik och även kritiserar andra livsåskådningar som grundar sig i gamla mossiga skrifter. Och är noga med att skilja på sak och person.

Så tänker jag, ungefär.

Annonser

4 svar till “När blir ”islamkritik” anti-muslimsk?

  1. Kristian Grönqvist

    Undrar om inte dylika TV-debatter med inbjudna radikaler från lite diverse olika fält skadar debatten mer än de tillför den. Det finns ju snart ingen TV-debatt som tillför något, de inbjudnar samtalar inte med varandra, de håller i bästa fall käften tills den andra tystnat(iofs rätt ovanligt) och de kommer aldrig till någon form av koncensus. Man får aldrig en rättvisande bild av ämnet heller eftersom var och en har en egen agenda, som oftast drivs av rätt grumliga motiv.
    Månntro TV har noterat det, men struntar i det?

  2. @Kristian Grönqvist: TV bjuder in folk som ska passa i deras regi! Typ ”vi söker en ung tjej som är vegan och stödjer minkfrisläppanden”, sådant kommer exvis till mailinglistan vegan-djuretik då och då. Är man då exempelvis vegan men anser att minkfrisläppanden å ena sidan gynnar minkar men å andra sidan skadar fågellivet så är de inte intresserade, då kan det ju bli en reflekterande debatt mellan riktiga människor och det är tydligen inte TV-mässigt.

  3. Ping: REDAKTIONENS MÅNADSBREV – december 09 « Tradition & Fason

  4. Kristian Grönqvist

    Tack Karina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s