Submission, yttrandefrihet och islamofobi

I torsdags började en ny säsong av SVT:s religionsmagasin Existens. Det första programmet handlade om yttrandefrihet kontra religion. Bland annat diskuterades Nobelmuseets utställning ”Yttrandefrihet – var går gränsen?”. Där ställdes verket ”Submission”, en film om  Koranens syn på våld mot kvinnor, ut. Filmen blev internationellt berömd efter att dess regissör Theo Van Gogh blev mördad av en holländsk muslim. I Nobelmuseets utställning var filmen nedkortad; de ”mest provocerande” delarna plockades bort, efter att imamen Abd al Haqq Kielan konsulterats.

Detta kan naturligtvis ifrågasättas, vilket är precis vad de gör i programmet. På ett nyanserat sätt. Intendenten (eller vad han är) anger som förklaring till självcensureringen att de inte ville provocera i onödan för att det inte var den diskussionen de ville föra, eller nåt – jag vet inte riktigt om jag tycker att det håller, men självklart är det ju deras sak att avgöra vad de vill visa och inte på sin utställning. Precis som det är upp till Aftonbladet att vägra ta in annonser av Sverigedemokraterna. Det är ingen ”yttrandefrihetsfråga”.

Men Sydsvenskan är arga, och Dick Erixon, han är ännu argare. Han raljerar över hur ”[a]ll kritik mot islam ska tystas genom att kallas islamofobi.” Vad är det för kritik som tystas? Jag såg till exempel ett program på SVT häromdagen som hette Existens…

Lustigt nog lyckas Erixon senare i inläggets avslutning visa ett tydligt exempel på, ja just det, islamofobi:

Partierna är så rädda för att kritisera islam att de hamnar i chocktillstånd om en konflikt uppstår. Inte en enda ledande politiker har vågat yppta ett enda ord om dessa problem. Bilar sätts i brand, stadsdelar blir laglösa getton. Men inte ett ord från politiker i makten.

Vad händer här? Vad har bilarna som brinner i förorten överhuvudtaget att göra med islam?!?

Svenska Kommiten Mot Antisemitism gjorde en utmärkt gärning tidigare i år då de samlade citat (borttagna såväl som såna som finns kvar) från Jinge.se som visade på antisemitism; se citatjinge.blogspot.com. Nu undrar jag om det inte är på sin plats att börja samla islamofobiska citat från Dick Erixon. Hans blogg verkar ju vara uppskattad av många på högerkanten. Jag minns för någon månad sedan då han spred vidare fruktansvärt förtal om pedofila massbröllop i Gaza. Då det blev uppenbart att det var rent nys så tog han illa kvickt bort inlägget. Fine, alla gör vi misstag. Men jag tycker att det hör till god sed att inte bara mörka och ta bort, utan låta inlägget finnas kvar (kanske med överstruken text) och be om ursäkt. Apropå Jinge.

Uppdatering 2009-10-20: Se även Nobelmuseets respons. Det hela känns lite som en storm i ett vattenglas eller nåt. Ett museum väljer att visa delar av en film för gymnasieungdomar, och Dilsa Demirbag-Sten får det till att man inte får kritisera islam. Den islamistiska bloggen Kulturkritikern, som jag av någon anledning följer, kontrar med att det i själva verket är judendomen man inte får kritisera.

Annonser

2 responses to “Submission, yttrandefrihet och islamofobi

  1. Bra inlägg i en mycket bra och spännande blogg!

    Jag har lite citat till dig, dra iväg ett mail till jonathan.leman@gmail.com så skickar jag över.

  2. Pingback: Jag frågade Fredrik om hur han såg på hur Dick såg på Jimmie « Obehindrade tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s